Skip to main content
Rödbetsgravad lax med apelsin, dill och rosépeppar
Recept

Rödbetsgravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

En färgsprakande julklassiker i ny tappning – Frisk, elegant och full av julsmak. Lika vacker på bordet som den är god på tallriken!

Portioner: 8–10 Tid: 35 minuter förberedelse & 2 dygn i kyl

Köp hem:

🐟 1 fryst lax (ca 1 kg)
🥕 2 stora rödbetor, skalade och grovrivna
🧂 1½ msk salt
🍬 1½ msk strösocker
🌸 1 msk krossad rosépeppar
🍊 1 apelsin – rivet skal + 1 msk saft
🌿 1 knippe dill, grovhackad (inkl. stjälkar)
🍠1 msk färskriven pepparrot (valfritt men rekommenderas!)
🍸 1 msk gin eller akvavit (kan uteslutas men ger en djupare smak)


Gör så här:

1. Förbered laxen:
Tina laxen om den är fryst och torka av den med hushållspapper.

2. Blanda gravningen:
Rör ihop rödbetor, salt, socker, rosépeppar, apelsinskal och -saft, dill, pepparrot och gin.

3. Grava laxen:
Lägg laxen med skinnsidan ned i en form. Bred på hela rödbetsblandningen så att fisken täcks ordentligt.
Täck med plastfilm och lägg något tungt ovanpå (t.ex. en skärbräda med ett mjölkpaket).

4. Låt stå kallt i 2 dygn:
Vänd fisken en gång under tiden så att smakerna fördelas jämnt.

5. Efter 2 dygn:
Skrapa bort rödbetsblandningen och torka försiktigt av fisken med hushållspapper.
Strö eventuellt över lite extra finhackad dill och några krossade rosépepparkorn för en vacker yta.
Skär upp tunt vid servering.


Serveringstips – för “lite extra allt”

Sås: Rör ihop en apelsin- & senapssås:
1 dl crème fraîche
1 msk grov senap
1 tsk flytande honung
1 tsk apelsinskal
1 tsk citronsaft
Salt och svartpeppar

→ Frisk, len och lite syrlig – perfekt till laxen.

Garnera: med färska dillvippor, lite riven pepparrot, apelsinzest och granatäppelkärnor eller tunna rödbetsskivor för extra färgprakt.