
Räkfrossa
Åh, räkfrossa – då vill man ha såser som både lyfter räkorna och ger variation. 🦐 Här är några riktigt goda alternativ:
KÖP HEM:
Aioli
🥚 1 äggula
🫒 1 dl neutral olja (eller olivolja för mer smak)
🧄 1–2 vitlöksklyftor, pressade
🍋 1 tsk citronsaft
🧂 Salt & peppar
👩🍳 Vispa äggula & vitlök, droppa i oljan långsamt under vispning tills tjock. Smaka av med citron, salt & peppar.
Citron- & dillmajonnäs
🥄 2 dl majonnäs
🌿 1 msk finhackad dill
🍋 Saft & rivet skal av ½ citron
🧂 Salt & peppar
💡 Perfekt till kalla räkor – friskt & fräscht!
Remouladsås
🥄 1 dl majonnäs
🥄 2 msk crème fraîche
🥒 1 msk finhackad cornichon/inlagd gurka
🌿 1 msk kapris
🥄 1 tsk dijonsenap
🧂 Salt & peppar
✨ Variation: toppa med hackad persilja eller gräslök för extra smak.
Het chilisås (sriracha)
🥄 1 dl crème fraîche
🌶️ 1–2 tsk sriracha
🥄 ½ tsk soja
🍋 Lite limejuice
🔥 En krämig, het sås som bryter av mot räkorna på lyxigt sätt.
Hollandaise
🥚 2 äggulor
🧈 100 g smör
🍋 1 tsk citronjuice
🧂 Salt & vitpeppar
👩🍳 Vispa äggulor med citron i vattenbad tills de tjocknar. Tillsätt smöret droppvis under vispning. En klassiker som ger lyxig känsla!
Tips för upplägg:
Servera alla såser i små skålar bredvid räkorna. Lägg gärna till citronklyftor & färsk dill.