Laxens frestelse – Janssons med lax
“Laxens frestelse” – Janssons med lax är ett strålande sätt att modernisera julbordet utan att tappa den klassiska känslan.
Köp hem:
🥔 1 kg potatis (gärna fast sort)
🧅 1 gul lök
🐟 150 g kallrökt eller gravad lax (eller en blandning!)
🥛 3 dl vispgrädde
🥛 1 dl mjölk
🧈 1 msk smör (till stekning)
🌿 2 msk hackad dill
🥄 1 msk dijonsenap (valfritt men ger ett fint djup)
🍋 1 msk citronsaft
🧂 Salt och ⚫ nymald svartpeppar
🍞 Ströbröd och 🧈 smör till formen
Gör så här:
- Förbered potatisen:
Skala och skär potatisen i tunna stavar (som till klassisk Jansson). Skiva löken tunt. - Fräs löken lätt:
Stek löken i smör på låg värme tills den mjuknar och blir glansig, men inte tar färg. - Varva i form:
Smöra en ugnsform och strö lite ströbröd i botten.
Lägg hälften av potatisen, sedan hälften av löken och laxen (i strimlor), samt lite dill.
Upprepa med resten och avsluta med potatis överst. - Blanda gräddblandningen:
Vispa ihop grädde, mjölk, dijonsenap, citron, salt och peppar.
Häll över potatisen så att det täcker nästan helt.
Topping:
Strö över lite ströbröd och några klickar smör.
Grädda:
I mitten av ugnen på 200°C i ca 50–60 minuter, tills potatisen är mjuk och ytan gyllene.
✨ Serveringstips – för det lilla extra
Toppa med lite extra finhackad dill och citronskal vid servering.
Vill du lyxa till det: lägg på en sked löjrom eller forellrom på varje portion – otroligt vackert på julbordet.
Passar perfekt till grönkålssallad med apelsin och rostade nötter vid sidan av.