Skip to main content
Caesarsallad med lax
Recept

Caesarsallad med lax

Caesarsallad med lax Ă€r en frĂ€sch och smakrik rĂ€tt som passar perfekt till bĂ„de lunch och middag. Den krĂ€miga dressingen, krispiga salladen och den saftiga laxen skapar en lyxig kombination som Ă€ndĂ„ Ă€r enkel att laga. Serverad med krutonger och parmesan blir det en komplett mĂ„ltid som kĂ€nns bĂ„de frĂ€sch och mĂ€ttande – klar pĂ„ ca 30 minuter!

Antal portioner: 4
Tid att laga: 30 min

🛒 Köp hem:

Till laxen:

🐟 500–600 g laxfilĂ©
🧂 Salt & svartpeppar
🍋 1 msk citronsaft (om du steker laxen)

 Till salladen:

đŸ„Ź 1 stor romansallad (eller 2 smĂ„ huvuden)
🧀 1 dl hyvlad parmesan
đŸ„– 2–3 skivor bröd (gĂ€rna surdegsbröd, till krutonger)
🧄 1 vitlöksklyfta
🧈 2 msk olivolja

 Till caesardressingen:

🧄 1 liten vitlöksklyfta (pressad eller riven)
đŸ„„ 1 tsk dijonsenap
đŸ„„ 1 tsk vitvinsvinĂ€ger eller citronjuice
đŸ„š 1 Ă€ggula
🐟 2 sardellfilĂ©er (kan uteslutas)
🧀 0,5 dl finriven parmesan
đŸ›ąïž 1 dl neutral olja (eller hĂ€lften olivolja)
🧂 Salt och peppar

 

👹‍🍳 SĂ„ hĂ€r gör du

1. Krutonger:

TÀrna brödet i kuber.
Stek i olivolja med en krossad vitlöksklyfta tills de Àr gyllene och krispiga.
LÄt rinna av pÄ hushÄllspapper.

 

2. Lax:

Krydda med salt, peppar och citron.
Stek i olivolja 3–4 minuter per sida.
LÄt svalna nÄgot och dela i bitar.

 

3. Dressing:

Mixa eller vispa ihop vitlök, dijonsenap, vinÀger, Àggula, sardeller och parmesan.
TillsÀtt oljan droppvis först, sedan i tunn strÄle under fortsatt vispning tills du fÄr en tjock dressing.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer citron.

 

4. Montering:

Riv eller skÀr romansalladen i bitar och lÀgg pÄ ett stort fat eller i skÄlar.
Blanda med hÀlften av dressingen.
Toppa med lax, krutonger och parmesan.
Ringla över mer dressing vid servering.