
Bouillabaisse
Klassisk fransk fiskgryta.
En mustig, doftande soppa med fisk, skaldjur och saffran. Serveras med rouille och rostat bröd â perfekt för helgen!
KĂP HEM:
Till soppan:
đ§
1 gul lök (hackad)
đ§
2 schalottenlökar (hackade)
đ§ 2 vitlöksklyftor (skivade)
đ„Ź 1 fĂ€nkĂ„l (strimlad)
đ
2 tomater, hackade (eller 1 burk krossade tomater)
đ« 2 msk olivolja
đ„ 1 msk tomatpurĂ©
đ„ 2 dl vitt vin
đ 8 dl fiskbuljong (gĂ€rna pĂ„ rĂ€kskal/fiskrens)
đż 1 lagerblad
đż 1 knippe timjan (eller 1 tsk torkad)
đŒ NĂ„gra saffranstrĂ„dar (eller œ pkt)
đ 1 apelsinskal (finstrimlat, ej det vita)
đ§ Salt & svartpeppar
Till fisken/skaldjuren (ca 600â700 g):
VÀlj bland: torsk, sej, kummel, havskatt, lax, musslor, rÀkor eller havskrÀftor. Fast fisk i bitar och lite skaldjur blir bÀst.
Till rouillen:
đ„ 1 Ă€ggula
đ§ 1â2 vitlöksklyftor (pressade)
đŒ œ pkt saffran (mortlat med lite salt)
đ„ 1 tsk dijonsenap
đ« 1â2 dl olivolja
đ En skvĂ€tt citronsaft
đ§ Salt & peppar
SÄ hÀr gör du:
1. Basen:
FrÀs lök, schalottenlök, vitlök och fÀnkÄl i olivolja tills mjuka.
TillsÀtt tomater, tomatpuré, apelsinskal, lagerblad och timjan.
2. Koka ihop:
HĂ€ll i vin, lĂ„t koka ner lite. TillsĂ€tt buljong och saffran. LĂ„t sjuda ca 20â25 min. Smaka av med salt & peppar. (Valfritt: mixa grönsakerna för en slĂ€tare soppa.)
2. Fisk & skaldjur:
LĂ€gg i fasta fiskbitar först och sjud 5â6 min. TillsĂ€tt musslor och rĂ€kor/havskrĂ€ftor mot slutet. SlĂ€ng musslor som inte öppnat sig.
3. Rouillen:
Vispa ihop Àggula, vitlök, senap och saffran. TillsÀtt oljan i en tunn strÄle tills det blir en tjock majonnÀs. Smaka av med citron, salt och peppar.
4. Servera:
HÀll upp soppan i djupa tallrikar. Toppa med fisk & skaldjur. Servera med rouille och rostat bröd.
VoilĂ â en bouillabaisse vĂ€rdig det franska köket!