Julig Toast Skagen med grönkål och rosépeppar
En fräsch och lyxig julfavorit – Perfekt att servera på vörtbröd med en skiva citron och en kvist dill.
Köp hem:
🦐 400 g handskalade räkor
🥣 dl majonnäs
🍶 ½ dl crème fraîche
🧅 1 msk finhackad rödlök
🌿 1 msk finhackad dill
🍋 1 msk pressad citron
🍠1 tsk riven pepparrot (valfritt, men ger en fin julhetta)
🌸 ½ tsk krossad rosépeppar + lite extra till topping
🥬 2 dl finstrimlad färsk grönkål (massera den gärna lätt med lite olja och salt)
🧂 Salt och ⚫ nymald svartpeppar
Till servering:
🍞 Smörstekta skivor av vörtbröd, kavring eller rostat surdegsbröd 🥖
🌿 En dillkvist
🌸 Lite extra rosépeppar
🍋 Eventuellt en citronskiva på toppen
Gör så här:
- Förbered grönkålen:
Strimla den fint och massera den med några droppar olivolja och en nypa salt tills den blir mjuk och grön. - Rör ihop dressingen:
Blanda majonnäs, crème fraîche, rödlök, dill, citron, pepparrot och rosépeppar i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar. - Vänd ner räkorna och grönkålen:
Blanda försiktigt så att allt precis täcks av dressingen. - Servera:
Lägg upp på brödskivor (eller i små glas för en elegant förrätt). Toppa med några hela räkor, krossad rosépeppar och en dillkvist.
✨ Serveringstips – för “lite extra allt”
För extra julkänsla kan du toppa med några granatäppelkärnor – det blir både vackert och friskt!
Vill du göra den lyxigare? Lägg till lite kallrökt lax eller en nypa löjrom på toppen.