
Gösfilé med rödbetor & kapris
Den milda fisken får ett lyft av de sötsyrliga rödbetorna och den salta kaprisen, en perfekt kombination! Enkelt att laga men smakar som på finrestaurang.
Vill du ha extra smak?
Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger eller lite riven pepparrot på toppen!
KÖP HEM:
Fisken:
🐟 4 gösfiléer (ca 150 g per filé)
🧈 2 msk smör
🫒 1 msk olivolja
🧂 Salt & nymalen svartpeppar
🥄 1 dl vetemjöl (för lätt panering, valfritt)
Tillbehör:
🥔 600 g delikatesspotatis
🍠 4 rödbetor, kokta och skivade
🥄 2 msk kapris
🧅 2 salladslökar, tunt skivade
🌿 1 knippe dill, grovhackad
🧈 100 g smör (för skirat smör)
🍋 ½ citron i klyftor
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Koka potatisen – i saltat vatten tills den är mjuk, ca 15-20 minuter. Håll varm.
2. Skira smöret – Smält smöret försiktigt i en kastrull utan att röra om. När smöret smält, ta bort från värmen och låt det stå ett par minuter. Skumma av det vita på ytan och häll försiktigt av det klara smöret, undvik bottensatsen.
3. Stek gösen – Krydda filéerna med salt och peppar. (Om du vill ha en lätt panering, vänd dem i vetemjöl.) Hetta upp en panna med smör och olivolja på medelvärme och stek fisken ca 3 minuter på skinnsidan tills den är gyllene och knaprig. Vänd och stek ytterligare 1-2 minuter tills fisken är genomstekt.
4. Tillbehören – Stek rödbetsskivorna lätt i en klick smör. Blanda rödbetorna med kapris, salladslök och dill.
5. Servering – Lägg gösfilén på en tallrik, toppa med rödbetor, kapris, salladslök och dill. Skeda över det skirade smöret och servera med delikatesspotatis och citronklyftor vid sidan.