
Lyxig räkpizza med vitlökssmör
En festlig pizza med vitlökssmör, ost och toppad med gambasräkor & dill!
KÖP HEM:
Till degen:
🍞 25 g jäst
💧 2,5 dl ljummet vatten
🧂 1 tsk salt
🥄 1 tsk socker
🥣 5 dl vetemjöl
Vitlökssmör:
🧈 50 g smör (rumstempererat)
🧄 2 vitlöksklyftor, pressade
🌿 1 msk finhackad persilja
🧂 Salt & peppar
Topping:
🍤 200–250 g gambas räkor
🧀 150–200 g mozzarella
🧅 1 liten rödlök (tunt skivad)
🌿 1 dl färsk dill (grovhackad)
🍋 1–2 tsk citronsaft
🍅 Ev. körsbärstomater eller paprika i skivor
Så här gör du:
1. Deg:
Smula jästen i en bunke, lös upp i vatten. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk ca 45 min.
2. Vitlökssmör:
Blanda smör, vitlök, persilja, salt & peppar.
3. Montera pizza:
Sätt ugnen på 225°C (gärna varmluft). Kavla ut degen, bred på vitlökssmöret. Lägg på mozzarella, rödlök och gambasräkor. Toppa ev. med grönsaker.
4. Grädda:
Grädda i mitten av ugnen ca 12–15 min tills räkorna är genomstekta och osten fått fin färg.
5. Toppa:
Strö över dill och pressa lite citron innan servering.
Tips: Lite riven parmesan vid servering ger extra sälta & smakdjup!