Skip to main content
Lyxig räkpizza med vitlökssmör
Recept

Lyxig räkpizza med vitlökssmör

En festlig pizza med vitlökssmör, ost och toppad med gambasräkor & dill!

Antal portioner: 4
Tid att laga: 75 min

KÖP HEM:

Till degen:

🍞 25 g jäst
💧 2,5 dl ljummet vatten
🧂 1 tsk salt
🥄 1 tsk socker
🥣 5 dl vetemjöl

Vitlökssmör:

🧈 50 g smör (rumstempererat)
🧄 2 vitlöksklyftor, pressade
🌿 1 msk finhackad persilja
🧂 Salt & peppar

Topping:

🍤 200–250 g gambas räkor
🧀 150–200 g mozzarella
🧅 1 liten rödlök (tunt skivad)
🌿 1 dl färsk dill (grovhackad)
🍋 1–2 tsk citronsaft
🍅 Ev. körsbärstomater eller paprika i skivor

Så här gör du:

1. Deg:

Smula jästen i en bunke, lös upp i vatten. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk ca 45 min.

2. Vitlökssmör:

Blanda smör, vitlök, persilja, salt & peppar.

3. Montera pizza:

Sätt ugnen på 225°C (gärna varmluft). Kavla ut degen, bred på vitlökssmöret. Lägg på mozzarella, rödlök och gambasräkor. Toppa ev. med grönsaker.

4. Grädda:

Grädda i mitten av ugnen ca 12–15 min tills räkorna är genomstekta och osten fått fin färg.

5. Toppa:

Strö över dill och pressa lite citron innan servering.

Tips: Lite riven parmesan vid servering ger extra sälta & smakdjup!