Skip to main content
Klassisk torsk med äggsås
Recept

Klassisk torsk med äggsås

En riktig husmansklassiker – mild och len torsk serverad med en krämig äggsås, kokt potatis och gröna ärtor. Enkelt att laga, gott och nostalgiskt!

Tips!
För ännu mer smak, tillsätt en skvätt grädde i såsen eller en nypa muskot.

Antal portioner: 2
Tid att laga: 30 min

KÖP HEM:
Torsk
🐟 2 bitar torskfilé (ca 300 g)
🧂 Salt
🍋 1/2 citron (till servering)

Äggsås
🥚2 ägg, hårdkokta och hackade
🧈2 msk smör
🥄2 msk vetemjöl
🥛 3 dl mjölk
🧂Salt & vitpeppar
🌿Färsk persilja, hackad (valfritt)

Tillbehör
🥔 4 potatisar, kokta
🌱2 dl gröna ärtor

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka potatisen – i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 20 minuter.

2. Äggsås – Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölken under omrörning och låt sjuda tills såsen tjocknar. Vänd ner de hackade äggen, smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.

3. Torsken – Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner torsken och sjud på låg värme i ca 5 minuter tills den är vit och fast.

4. Gröna ärtor – Koka upp vatten och låt ärtorna sjuda i 1–2 minuter.

5. Servera torsken – med äggsås, kokt potatis, gröna ärtor och en citronklyfta vid sidan. Strö gärna över färsk persilja för extra smak!